Десети ден на протести в Северна Македония срещу френското предложение, съобщи МКД. 

...
Десети ден на протести в Северна Македония срещу френското предложение, съобщи МКД. 
Коментари Харесай

Десети ден на протести в РСМ

Десети ден на митинги в Северна Македония срещу френското предложение, заяви МКД. 

Тази вечер пред постройката на държавното управление в столицата Скопие стартира десетият следващ митинг против френското предложение под мотото " Ултиматум, не благодаря ".

Протестиращите дефинират така наречен френско предложение като опит за българизация на страната.

Протестното шествие ще премине по познатия маршрут - от постройката на държавното управление през Министерство на външните работи до Народното събрание.

Засега няма данни за съществени произшествия. 

Протестите се организираха всеки ден от 19 часа, като се изключи петък, когато недоволството беше изразено посредством блокади в Скопие и на основните пътища Щип - Велес, Струмица - Радовиш и Плетвар - Прилеп, а в събота не се организира поради мюсюлманските празник Курбан Байрам.

Утре протестът ще се организира от 12 часа, преди началото на парламентарното съвещание, на което ще се разиска Информация за наличието на Предложението за преговорна рамка.

Утре се чака визитата на ръководителят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Тя ще се срещне първо с президента Стево Пендаровски, след това с премиера Димитър Ковачевски.

В 13:00 часа е планувано съвещание на Народното събрание, на което ще приказва и Лайен, а половин час по-късно е планувано друго пленарно съвещание на Народното събрание, на което ще бъде прегледано френското предложение.

Министерство на външните работи изпрати нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония. Поводът са установени многочислени прояви и лозунги, ориентирани против България, по време на митингите в Скопие.

Отношенията между РСМ и България се обтегнаха откакто бе разпален български културен център в Битоля, единствено няколко дни след неговото разкриване. За действието бе арестуван македонския реализатор Ламбе Алабаковски.

В края на юни българския парламент одобри предлагането на френското председателство и подвигна ветото против РСМ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР